Νευροανάδραση

Πώς ανακαλύφθηκε;

Όταν η τύχη συμβάλλει σε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη.

Image
Η Νευροανάδραση μετράει ήδη μισό και πλέον αιώνα ζωής. Η αφετηρία της τοποθετείται στα τέλη του '60. Εκείνη την εποχή, ο Δρ. Barry Sterman (UCLA, School of Medicine), ερευνούσε την αύξηση μέσω εκπαίδευσης των εγκεφαλικών αισθητηριοκινητικών ρυθμών (Sensory Motor Rhythm ή SMR) πειραματιζόμενος με γάτες.

Αν και οι ρυθμοί αυτοί -που η συχνότητά τους κυμαίνεται από 12 ως 15Hz- αποτελούν τμήμα των κυμάτων Βήτα (12 - 30 Hz), διαχωρίζονται εξαιτίας των μοναδικών ιδιοτήτων που εμφανίζονται σ’ αυτούς.
Ο όρος "αισθητηριοκινητικός ρυθμός" (ονομασία που αποδίδεται στον Δρ. Sterman) σχετίζεται με το ότι τα συγκεκριμένα κύματα εντοπίζονται στην αντίστοιχη περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού -και φαίνεται πως αντανακλούν την αισθητική και κινητική δραστηριότητα.

Την ίδια περίοδο, η NASA ανέθεσε στον Δρα Sterman την έρευνα τυχόν συσχέτισης της χρήσης της υδραζίνης (hydrazine) -ενός καυσίμου που χρησιμοποιούνταν στους πυραύλους των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών- με την πρόκληση επιληπτικών κρίσεων στους αστροναύτες.

Ο Δρ. Sterman ξεκίνησε την έρευνά του πειραματιζόμενος και πάλι σε γάτες. Αυτό που παρατήρησε ήταν πως οι γάτες που είχαν εκπαιδευθεί στα προηγούμενα πειράματά του στην αύξηση των SMR κυμάτων, παρουσίαζαν αντίσταση στις επιληπτικές κρίσεις.

Η συνέχιση της έρευνας αποκάλυψε τη δυνατότητα εφαρμογής της εκπαίδευσης και στον άνθρωπο.

Πιο συγκεκριμένα, επιληπτικοί που εκπαιδεύτηκαν στην αύξηση των SMR κυμάτων εμφάνιζαν λιγότερες κρίσεις, ενώ όσοι παρουσίαζαν επιπλέον ανησυχία ή υπερκινητικότητα παρουσίαζαν σαφή βελτίωση ακόμα και στα συγκεκριμένα συμπτώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή της SMR εκπαίδευσης σε παιδιά με υπερκινητικά συμπτώματα από τον Δρα Joe Lubar, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η πληθώρα μελετών και ερευνών που έχουν μεσολαβήσει από τότε, διευρύνουν διαρκώς τόσο τα πεδία εφαρμογής της Νευροανάδρασης, όσο και τη λίστα των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Image

Αρχελάου 25,
Παγκράτι - Αθήνα 11635

Τηλ.: 21 6000 0019
E-mail: info@neuroanadrasi-athens.gr

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 21.00
Σάββατο: 10.00 - 18.00

NEWSLETTER

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Νευροανάδρασης
και ενημερωθείτε  για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ενδιαφέρουν